Džoisam 140, Ulisam 100!

Jā, šodien aprit tieši 100 gadi kopš “Ulisa” pirmās publicēšanas vienkopus. Pirmo reizi tas tika pa daļām izdots amerikāņu žurnālā “The Little Review” no 1918. gada marta līdz 1920. gada decembrim, un pēc tam to pilnībā publicēja Parīzē 1922. gada 2. februārī – tieši romāna autora 40. dzimšanas dienā.

Šeit neliela video fantāzija par tēmu – kā veltījums pieminētajiem datumiem un visiem iesaistītajiem. Bet kā Jūs atzīmēsiet šo dienu? 🙂

☘️ ☘️ ☘️
Bloomsday jeb 16. jūnijs ir diena, kad risinās Džoisa romāna “Uliss” darbība, kuras galvenais varonis ir Leopolds Blūms. Šajā datumā 2020. gadā organizējām "Ulisam" veltītu konferenci un stilizētu Blūma dienas pastaigu Rīgā. Aicinām mūsu turpmāko pasākumu iecerēm sekot FACEBOOK!

3 Thoughts to “Džoisam 140, Ulisam 100!”

  1. Ilze Gulens

    Tīri vai jāsmejās par šo nelaimīgo jubilejas aprakstu. nez kad kungi beidzot sāks atzīties – pašiem sev un arī citiem – ka tikai pateicoties sievietei amērikānietei Sylvia Beach un viņas gŗāmata veikalam Shakespeare and Company Pārīzē, ka Joyce Ulysses manuskripts tika beidzot izdots kā grāmata.Otrā februāri Beach saņēma divus eksemplārus. Joyce, kā dzimšanas dienas dāvanu saņēma pirmo no viņas. Otro eksemplāru viņa ielika grāmatnīcas skatlogā. Līdz tam nevienam vīrietim, grāmatu izdevējam/drukātājam nebija drosmes, ne izturības, ne gribas, uzņemties cīņu, aizstāvību, atbildību, finansēt grāmatas izdošanu, vienalga cik bagāts vai panākumiem slavens izdevējs nebija. Joyce gadiem ilgi griezās pie daudziem lai izdod viņa grāmatu. Arī žurnāli kas publicēja Ulysses seriāla veidā bija sieviešu īpašumi, uzsākti un finansēti pasākumi un viņas bija ar mieru cīnīties ar visiem spēkiem pret censūru un aizspriedumiem.

    1. Ieva Lesinska-Geibere

      Silvija Bīča un viņas “Shakespeare and Co.” patiešām ir pelnījuši vislielāko cieņu un atzinību “Ulisa” izdošanas sakarā. Paldies par piezīmi.

      1. Leopolds B.

        Specifiski par Džoisa darbu sērijveida publicēšanu gan esot bijis atbildīgs žurnāla ārzemju literatūras nodaļas vadītājs Ezra Paunds. Bet tas nekādi nenoliedz arī augstāk minēto nopelnus; vienīgais, aicinu gan nesmieties un velti nevainot kādu drosmes trūkumā.

Leave a Comment